Koulutukset

Kuva luotu DaVinci-sovelluksella

Tekoäly pedagogiikassa – koulutusta opettajille ja koulutusorganisaatioille

Tarjoan koulutusta ja fasilitoin työpajoja tekoälyn pedagogisista mahdollisuuksista ja tekoälysivistyksen vahvistamisesta. Koulutukseni keskittyvät siihen, millaisia kriittisen ajattelun, tiedon arvioimisen ja kommunikaation taitoja tekoälyn aikakaudella tarvitaan ja miten tekoälylukutaitoa voidaan opettaa eri oppiaineissa.

🔹Tekoälylukutaito tarkoittaa ymmärrystä siitä, miten tekoälyteknologia toimii ja mitä eri mahdollisuuksia se tarjoaa. Se on myös taitoa käyttää tekoälyteknologiaa tarkoituksenmukaisesti ja vastuullisesti. Tavoitteena on: 

✔️ymmärtää mitä tekoälylukutaito tarkoittaa opettajille, oppijoille ja muille koulutusorganisaatiossa

 ✔️kehittää tekoälylukutaidon vahvistamista eri alojen tai oppiaineiden opetuksessa (koulutuksessa erityisesti suomen kieli ja kirjallisuus, S2 ja viestintä, työpajassa mahdollisuus muodostaa tietoa esim. aineryhmittäin)

✔️ oppia hyödyntämään tekoälyteknologiaa vastuullisesti ja pedagogisesti kestävällä tavalla. 

🔹 Tekoälysivistys on osa yleissivistystä ja aktiivista kansalaisuutta. Sivistynyt ihminen ymmärtää, miten tekoäly vaikuttaa yhteiskuntaan, tunnistaa teknologian mukanaan tuomat muutokset, osaa arvioida niiden vaikutuksia kriittisesti ja toimii vastuullisesti ja punnittuun tietoon pohjautuen. Tekoälysivistykseen kuuluvia taitoja ovat kriittinen lukutaito, kyky arvioida tiedon luotettavuutta ja relevanttiutta, ymmärrys perusoikeuksista ja oikeudenmukaisuudesta sekä omien arvojen ja punnitun tiedon mukainen toiminta. Tavoitteena on:

✔️ syventää ymmärrystä, miten tekoäly vaikuttaa yhteiskuntaan ja koulutukseen

✔️ avata tulevaisuudennäkymiä, mitä tekoälyteknologian kehitys merkitsee omassa työssä

✔️ oppia millä tavalla opetuksella, koulutuksella ja kasvatuksella voidaan tukea tekoälysivistystä, esimerkiksi opettamalla ja vahvistamalla ikätasoisesti oppijoiden kriittistä ajattelua ja tiedon arviointitaitoja

🔹Tekoälyteknologian käyttö arjessa perustuu yhä enemmän luonnolliseen kieleen – voimme kirjoittaa tai puhua koneille, ja ne vastaavat meille. Vaikka koneet vaikuttavat ymmärtävän kieltä, ne eivät toimi ja ajattele kuten ihminen. Tämän vuoksi tarvitaan uusia vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Koulutuksessa tai työpajassa harjoitellaan koneiden kanssa tarvittavia viestintätaitoja ja kehitetään niihin liittyvää pedagogiikkaa. 

Fokus on konkreettisessa arjen opetus- ja kasvatustyössä. Tavoitteena on tarjota laajemman tiedon ja oivallusten lisäksi arjen työkaluja ja ideoita, jotka voi ottaa pienin askelin kokeiluun ja käyttöön heti seuraavana päivänä omassa työssään.


Räätälöin koulutukset ja työpajat aina kohderyhmälle toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kysy rohkeasti lisää!


Kuva: kuvapankkikuva

Kieli- ja kulttuuritietoisuus – työpajat erilaisille työyhteisöille 

Pidän työpajoja kielitietoisuudesta. Kielitietoisuus tarkoittaa ymmärrystä siitä, miten kieli vaikuttaa vuorovaikutukseen, työskentelyyn ja erityisesti monikielisten yhteisöjen arkeen. Se auttaa varmistamaan, että jokainen voi osallistua tasavertaisesti, ilmaista itseään ja tulla ymmärretyksi omassa toimintaympäristössään. Samalla kielitietoisuus tukee kielen oppimista ja vahvistaa yhteisön luottamusta.

Monikielisyys ja kulttuurinen moninaisuus ovat nykypäivänä osa arkea niin kouluissa, työpaikoilla kuin muissakin yhteisöissä. Lisäksi oppimisen ja hahmottamisen haasteet sekä neurokirjon monimuotoisuus korostavat tarvetta huomioivalle ja saavutettavalle viestinnälle ja kielitietoisille toimintatavoille. Kielitietoinen toimintatapa edistää yhdenvertaisuutta, sujuvaa yhteistyötä ja turvallisuutta. Kun tunnistamme kielen merkityksen eri tilanteissa ja tarvittaessa lisäämme apukeinoja tai madallamme kynnyksiä, voimme kehittää toimintakulttuuria, jossa jokainen voi osallistua ja onnistua.

Työpajoissa rakennetaan kielitietoisuutta erilaisissa yhteisöissä:

🔹 Kielitietoinen opetus – työpaja opettajille ja koulutusorganisaatioille. 

Tässä työpajassa kehitetään kielitietoisia toimintatapoja ja toimintakulttuuria. Harjoittelemme, miten eri oppiaineiden tai alojen kieltä voi yhdistää arjen kieleen ja miten oppijoita voi tukea kielituetun opetuksen keinoin. Työpajan tavoitteena on:

✔️ vahvistaa kielitietoista opetusta ja pedagogiikkaa

✔️ tarjota käytännön ratkaisuja erilaisten oppijoiden tukemiseen ja kielituettuun opetukseen

✔️ kehittää toimintakulttuuria, joka vahvistaa osallisuutta ja luottamusta

Työpaja antaa käytännön eväitä ja mallipohjia kielitietoisten toimintatapojen kehittämiseen, kielituetun opetuksen suunnitteluun.

🔹 Kieli- ja kulttuuriosaaminen työyhteisöissä – työpaja organisaatioille, jotka haluavat kehittää kieli- ja kulttuuritietoisia toimintatapoja.

 Työpajassa käsittelemme muun muassa:
✔️ miten kieli vaikuttaa työyhteisön vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön
✔️ miten monikielisyys on vahvuus ja voimavara työpaikalla
✔️ millä tavoin kielitietoinen toimintatapa tukee turvallisuutta ja osallisuutta  

Työpajan tavoitteena on kehittää kielitietoista toimintakulttuuria, joka vahvistaa osallisuutta, luottamusta ja turvallisuutta.

🔹 Kielitietoinen työyhteisö –työpaja käytännön ratkaisujen kehittämiseksi.

Käytännönläheinen työpaja, jossa organisaatio saa konkreettisia työkaluja osallistavan ja saavutettavan toimintaympäristön kehittämiseen. Pohdimme, miten kielivalinnat, visuaalisuus, viestintätavat ja kulttuurinen sensitiivisyys vaikuttavat yhteisön toimintaan, luottamukseen ja turvallisuuteen. Rakennamme kielitietoisella otteella toimivia viestinnän, yhteistyön ja toimimisen tapoja:

✔️ kehitetään työyhteisön sisäistä viestintää selkeämmäksi ja saavutettavammaksi

✔️ tunnistetaan ja poistetaan kielestä johtuvia esteitä 

✔️ rakennetaan toimintatapoja, jotka tukevat kaikkien osallistumista ja turvallisuutta

Tavoitteena on luoda ja ottaa käyttöön kielitietoisia toimintamalleja, jotka tukevat organisaation arjen toimintaa ja tavoitteita.


Räätälöin koulutukset ja työpajat aina kohderyhmälle toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kysy rohkeasti lisää!

Kuva: kuvapankkikuva

Selkeä kieli sähköisissä ympäristöissä – työpaja kaikille sähköisesti julkaiseville

Pidän selkeän kielen työpajoja. Selkeä kieli tarkoittaa sellaista kieltä, joka on helposti ymmärrettävää kohderyhmälleen. Se on yksiselitteistä, johdonmukaista ja vastaanottajan tarpeet huomioivaa. Selkeä kieli ei tarkoita pelkästään yksinkertaistamista, vaan myös sitä, että viesti on rakenteeltaan looginen ja sujuvaa ymmärtää.

Nyky-yhteiskunnassa suuri osa viestinnästä tapahtuu sähköisissä ympäristöissä, kuten verkkosivuilla, mobiilisovelluksissa, sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa dokumenteissa. Erilaisissa yhteisöissä selkeä kieli auttaa viestinnän sujuvuudessa, parantaa saavutettavuutta ja varmistaa, että kaikki saavat tarvitsemansa tiedon ymmärrettävässä muodossa.

Työpajassa harjoitellaan yksinkertaistamista, helpommin sanomista, esimerkeillä havainnollistamista ja tekstin asettelua käyttäjäystävällisellä tavalla. Tavoitteena on antaa konkreettisia eväitä selkeän viestinnän kehittämiseen sähköisissä ympäristöissä.


Räätälöin koulutukset ja työpajat aina kohderyhmälle toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kysy rohkeasti lisää!  


Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla iida@iidapitkanen.fi.

Pidän koulutuksia niin etäyhteyksillä monipaikkaisesti kuin lähitapaamisinakin. Tarjouksen saat nopeammin kertomalla hieman toiveista, koulutuksen tai työpajan tavoitteista ja luonteesta, osallistujamäärästä sekä toiveesta erityisesti lähi- tai etätoteutukseen. Laskutus tapahtuu ensisijaisesti verkkolaskuna tai pyydettäessä esimerkiksi sähköpostilaskuna. Voittoa tavoittelemattomille pienille yhteisöille pidän työpajoja myös veloituksetta. Kysy rohkeasti!