Mitä puuttuu kuvasta?

03.02.2024

Onko se viherkasvit? Vai sittenkin puhelimet? Mitä näistä kuvista puuttuu? Hienoja kuvia! Mutta jotain niistä puuttuu…

Yllä olevat kuvat on luotu Leonardo.Ai-sovelluksella kehotteilla:

- Politicians in a meeting room.
- Ten engineers planning a project in a meeting room.
- Developers planning a new software.
- Generate an image of an approximately 40-year-old teacher.

Kun tekoälypohjaiselta kuvageneraattorilta pyytää kuvaa ammattilaisista, saa kuvia, joissa on vain miehiä. Onko tekoälyn maailmassa yhä niin, että ihminen on mies ja nainen on nainen – ja näkyvillä vain, kun erikseen pyydetään? Kun olen yrittänyt luoda tekoälyllä kuvia esimerkiksi kuvittamaan PowerPoint-esityksiä, olen huomannut tehneeni aikamatkan tulevaisuuteen mitä tulee kuvageneroinnin teknologiaan itsessään, mutta samaan aikaan aikamatkan menneisyyteen mitä tulee kuvista välittyvään arvomaailmaan.

Haluaisin luoda kuvageneraattorilla kuvan opettajasta. Saan ensin kymmenen kuvaa, joissa opettajat ovat hoikkia, parrakkaita ja aina silmälasipäisiä miehiä. Pyydän kuvaa naisopettajasta. Saan liudan kuvia, joissa hädin tuskin valmistumaan ehtineillä nuorilla naisopettajilla on iso rintamus ja lyhyt hame - ja tietenkin vaaleat pitkät hiukset kauniilla laineilla. Yhdessä kuvassa näkyvä kolmas käsi olisi kyllä jokaiselle opettajalle kätevä apu! 

Kuvat luotu perchance.org-sivuston kuvageneraattoorilla, joka ei vaadi kirjautumista.

Pyydän kuvaa keski-ikäisestä hieman pulleasta opettajasta, ja saan kuvan, jossa koko hieman pullea vatsa on paljaana. Pyydän kuvaa hieman ylipainoisesta naisopettajasta, mutta kehote taitaa mennä botilta yli hilseen, koska kuvassa on todella hoikka nainen. Luovutan. En osaa kirjoittaa kehotetta, jolla saisin kuvan ihan tavallisesta opettajasta, jollaisia näen ympärilläni kävellessäni koulun käytävillä.

Kuvat luotu Wonder-kuvageneraattorilla.

Kuvageneraattoreilla, kuten DALL-E, Midjourney ja Leonardo AI, voi kuitenkin luoda mielikuvituksellisia ja yllättäviä kuvia, joita ei perinteisillä työkaluilla ainakaan yhtä helposti saisi aikaan. Olisiko kuva oppilaiden kirjoittamaan satuun kiva lisä? Opettaja voi omilla tunnuksillaan hyödyntää monia generaattoreita, joilla voi luoda juuri tietynlaisen kuvan. Kerro vain, että haluat kuvan koirasta, joka lentää kuumailmapallolla, ja valitse mieluisin kuvageneraattorin tuottamista vaihtoehdoista. 

Etevimmät tekoälytaiteilijat keräilevät pitkiä kehotepankkeja, joissa kuvataan tarkasti valaistusta, tunnelmaa tai asioita, joita kuvassa ei saa olla. Tekoälytaide tuo aivan uusia mahdollisuuksia ilmaista itseään.

Kuva luotu DALL-E 3 -kuvageneraattorilla.

Kuvageneraattorit tekevät sitä, mitä ihmiset ovat opettaneet ne tekemään. Myös monenlaiset kuvalliseen aineistoon liittyvät ongelmat toistuvat tekoälyllä generoiduissa kuvissa. Kuvat vaikuttavat meihin. Harmittomaksi tarkoitettu työpaikan esitykseen luotu kuva vaikuttaa käsityksiimme sukupuolista ja ammattirooleista. Kuvageneraattorien tuottamat kuvat vahvistavat vanhentuneita stereotypioita: miehet esitetään ammattilaisina ja johtajina, kun taas naiset seisovat korkokengissään sivussa pidellen kansioita – tai heitä ei näy lainkaan. Kun kuvageneraattorilta pyytää kuvaa bisnesmiehestä, yritysjohtajasta, poliitikosta, presidentistä tai jopa opettajasta, on kyseessä tekoälyn mielestä lähes aina mies. Tavallisen tuntuisia kuvia hieman ylipainoisista ihmisistä on vaikeaa luoda. Kuvageneraattoreiden kuvia voi pitää paitsi vinoutuneina myös suorastaan syrjivinä.

Toisaalta generaattorilla voi luoda kuvia, joissa on voimaa. Kuka sanoi, että kaikki prinsessat ovat vaaleatukkaisia tai että soturit ovat aina miehiä? Kuva kauniista ja urheasta soturiprinsessasta sateenkaariyksisarvisensa kanssa syntyy parilla napin painalluksella. Tekoälyteknologia mahdollistaa sen, että kuvageneraattoreilla on mahdollista luoda ja yhdistellä asioita, vaikka niistä ei olisi olemassa kasapäin valmista kuvamateriaalia ennestään. Alla oleva kuva on koulutusammattilaisen Dwayne Matthewsin LinkedIn-postauksesta. Hän kertoo, kuinka lohdutti tytärtään, joka tuli itkien kotiin ja sanoi, ettei hän kavereiden mielestä voi olla soturiprinsessa, koska prinsessoilla on vaaleat hiukset ja soturit ovat poikia. Isä näppäili äkkiä kehotteen ja pyysi tytärtään syliin katsomaan: totta kai hän voi olla soturiprinsessa.

Tällä hetkellä tekoälyllä tehdyt kuvat voi usein erottaa oikeista valokuvista. Ihmisten kasvot ovat oudon utuiset ja sileät, taustan yksityiskohdat ovat outoja ja sormiakin on usein liikaa tai liian vähän. Vuosi 2023 tarjosi runsaasti esimerkkejä siitä, miten tekoälyllä tehdyt kuvat voivat myös sekoittua uutiskuviin. Kuvageneraattoreita onkin sittemmin rajoitettu niin, ettei niillä ole helppoa luoda kuvia julkisuudenhenkilöistä. Eräs kuuluisa tapaus oli kuvamanipulaatio, jossa paavi Franciscus nähtiin pukeutuneena Balenciagan superkalliiseen valkoiseen takkiin. Vaikka kuvan tekijä oli luonut sen vain huvittelumielessä ja julkaisi sen tekoälykuva-aiheisella pienellä keskustelupalstalla, se alkoi äkkiä levitä ja lopulta siitä tuli viraali kuva, joka levisi kaikkialle maailmaan. Monille se paljasti ensimmäisen kerran, kuinka realistisia tekoälyn luomat kuvat voivat olla. Myös esimerkiksi Donald Trumpin "pidätyskuvat" ja ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin "antautumispuhe" olivat vuoden kuuluisimpia kuvahuijauksia. Slovakiassa presidenttiehdokkaasta julkaistiin tekoälyllä tehty huijausvideo juuri ennen vaalirauhan alkamista, jolloin ehdokas ei enää voinut oikaista videon valheita. Tekoälykuvilla vaikutettiin myös pörssikursseihin, kun kuva Pentagonin "räjähdyksestä" ehti hetken aikaa levitä sosiaalisessa mediassa ennen kuin se todettiin väärennetyksi.

Kuvahuijauksiin liittyviä valmiita tehtäviä löytyy tekemästäni tehtäväpaketista. Linkki:

Tehtäviä tekoälystä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen (Avointen oppimateriaalien kirjasto aoe.fi)


Tällaiset tapaukset herättävät paljon kysymyksiä. Miten enää voimme erottaa toden huijauksesta, kun aidon tuntuisia kuvia voidaan luoda hetkessä, vähällä vaivalla ja taidolla? Miten tulevaisuuden journalistit, poliisit, rajavartijat ja muut ammattilaiset voivat arvioida tiedon ja kuvien luotettavuutta? Miten meidän tämän päivän opettajien tulisi opettaa nuoria kriittisesti arvioimaan tällaista informaatiota?

Meidän opettajien rooli on tärkeä, kun rakennetaan tulevaisuutta, jossa ihmisillä on oikeus saada oikeaa tietoa ja vapaus suhtautua kriittisestikin erilaisiin vaikuttamispyrkimyksiin. Kriittisen ajattelun tärkeys korostuu entisestään. Meidän työmme on opettaa arvioimaan kuvia, niiden kontekstia ja todenperäisyyttä. Meidän työmme on opettaa taitoja, miten voi arvioida tiedon luotettavuutta tässä ajassa ja tulevaisuudessa, kun vanhat ja itse aikoinaan oppimamme opit eivät enää riitä. On tärkeää myös käydä keskusteluja ja pohtia sitä, miten sukupuoliroolit ja stereotypiat näkyvät niin perinteisissä kuin tekoälyn siivittämissä mediasisällöissä, ja miten ne voivat vaikuttaa ihmisten käsityksiin ja arvioihin koko yhteiskunnassa.

Tekoäly tekee sitä, mitä haluamme sen tekevän. Ihminen päättää, miten tekoälyteknologia toimii. Siksi meidän opettajien tehtävä on myös kannustaa pohtimaan ja unelmoimaan, minkälaisen maailman nuoret haluavat luoda ja millaisessa maailmassa ja yhteiskunnassa me itse haluamme elää. 

Me ihmiset päätämme, millainen tekoäly on ja mihin sitä käytetään. Se ei itsessään ole hyvä eikä paha. Ihmiset voivat valita käyttää sitä hyvään tai pahaan. Voimme itse vaikuttaa siihen, että sitä käytetään enemmän hyvään. 

Kuva luotu Leonardo.ai-kuvageneraattorilla.