Teksti ja konteksti

10.02.2021

Tein sähköisen oppimateriaalin lukion ÄI5-kurssille (LOPS16). Se on vapaasti ladattavissa It's Learning -oppimisalustalle kurssin pohjaksi tai täydentämään opettajan omaa kurssipohjaa. Haluaisin myöhemmin kopioida materiaalin myös omille nettisivuilleni, että sitä voisi käyttää myös ilman It's Learning -lisenssiä.


Näkymä kurssimateriaalin aloitussivulta.

Digiä ja antiikkia

Tein materiaaliin videoita VideoScribe-sovelluksella, kirjoitin opetustekstejä ja laadin erilaisia tehtäviä. Opin uuden tavan tehdä animoituja videoita. Tietenkin videoiden tekeminen on aina työlästä, mutta tällaisilla työkaluilla se onnistuu yhden ihmisen projektinakin.

Oli ihanaa sukeltaa kirjallisuushistorian maailmaan ja innostua taas kaikesta siitä viisaudesta, luovuudesta ja elämän syvien kysymysten ihmettelystä, jota länsimainen ja suomalainen kirjallisuushistoriamme pitää sisällään. Kuinka tuttua ovatkaan nykyajan ihmisellekin Plutarkhoksen ohjeet jatkuvan uutistennälän, uteliaisuuden ja ylivireyden välttämiseen, kuinka ajankohtaisilta tuntuvatkaan esimerkiksi Rooman tuho lähialueiden rikkauksien ammentamisen jälkeen ja roomalaisen kulttuurin muututtua aina vain viihteellisemmäksi ja viihteellisemmäksi tai sadan vuoden takaisen modernistin palava into tehdä uusia innovaatioita ja hylätä kaikki vanha ja pölyttynyt. Olisipa aikaa todella vain istua nojatuoliin ja lähteä aikamatkalle historiaan ja mielenkiintoisten ihmisten kirjoituksiin kirjaan uppoutumisen muodossa!


Kuopion klassillisella lukiolla, jossa opetan, ei äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineessa juurikaan käytetä oppikirjoja. Se on ollut itselleni näin uran alussa aika suuri haaste, koska pelkästään materiaalin kasaamiseen menee todella paljon aikaa. Positiivista on kuitenkin se, että kurssit ovat oman näköisiä ja niistä saa rakennettua omaan opetukseen istuvan ja innostavan sekä eheän (tai siihen on ainakin pyrkimys!) kokonaisuuden. Sähköisen materiaalin vahvuus on ehdottomasti sen muokattavuus. Materiaalista voi poistaa osioita tai lisätä väliin uutta materiaalia. Jokainen kurssi muodostaa oman kokonaisuutensa, eikä opiskelijan tarvitse yhdistellä teksti- ja tehtäväkirjaa, vihkoa ja erinäisiä monisteita ja lappuja. 

Tietenkään kukaan ei kiellä tulostamasta osaa materiaalista. Useimmille on mukavampaa lukea paperilta, ja varsinkin lukemisen haasteita helpottaa paperi, jossa voi kuljettaa vaikkapa viivoitinta rivi riviltä ja tehdä merkintöjä marginaaliin. Sähköinen materiaali ei tarkoita, että koko ajan pitää olla ruudun äärellä. Se on kätevä paikka välittää ja taltioida tietoa, mutta oppiminen tapahtuu lopulta ihan muualla kuin tietokoneen prosessorissa tai kovalevyllä. Opiskelijat ovat tykänneet tosi paljon "paperiperjantaista". Silloin tietokoneet on jätetty reppuun ja tehty vain paperilla olevia tehtäviä yleensä eri puolilla luokkaa tai koulua olevissa työpisteissä tai opiskeltu keskustellen. 

Opettajien tekemiä materiaaleja tulisi ehdottomasti jakaa enemmän. Alustoja jakamiselle on valtavasti, mutta silti - tai juuri siksi - opettajat eivät aina löydä etsimäänsä. Uskon, että tässä tulee tapahtumaan paljon muutosta tulevaisuudessa. Jakamisalustojen myötä oppimateriaalia voi jakaa ja toivottavasti halutessaan myös myydä helposti suoraan opettajalta opettajalle. 


AVOINTEN OPPIMATERLIAALIEN KIRJASTO AOE.FI

Avointen oppimateriaalien kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Palvelussa voi jakaa ja käyttää avoimia oppimateriaaleja. Tekemäni ÄI5-kurssin materiaali löytyy myös sieltä!

aoe.fi/#/etusivu

ÄI5 Teksti ja konteksti (LOPS2016) - Avointen oppimateriaalien kirjasto

https://aoe.fi/#/materiaali/1255